Pri Pušovciach odhalili pamätník štyrom príslušníkom leteckej základne

10.10.2004 Celý región

Pamätník obetiam havárie bojového vrtuľníka Mi-17 z Leteckej základne (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove odhalili 8. októbra v katastri obce Pušov...
Pamätník obetiam havárie bojového vrtuľníka Mi-17 z Leteckej základne (lz) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove odhalili 8. októbra v katastri obce Pušovce v okrese Prešov. Na mieste nešťastia, ku ktorému došlo vo štvrtok 9. októbra 2003 okolo poludnia a pri ktorom zahynuli všetci štyria členovia osádky, sa zhromaždili príslušníci základne, pozostalí, občania obce.

Nad miestom pietnej spomienky preleteli tri vrtuľníky so zapnutými reflektormi, zaznela čestná salva zo samopalov a vojenský duchovný pomník s tabuľou, na ktorej sú vyryté mená mŕtvych požehnal.
Veliteľ lz Miroslav Kelemen povedal, že pamätník \"je pre všetkých príslušníkov terajších, ale aj pre budúcich pamätným miestom, na ktorom sa v tom rýchlom svete konečne zastavíme, porozprávame sa, pospomíname na tých, ktorí nám pomáhali pri plnení úloh\". Pamätník navrhli a urobili sami príslušníci lz. Kelemen dodal, že veľké porozumenie našli u obyvateľov obce. Majitelia pozemku im bez problémov vyšli v ústrety a deti zo základnej školy prisľúbili, že sa o pietne miesto budú starať celý rok. Veliteľ lz tiež konštatoval, že urobili rozbory pôdy a zistili, že nie je po havárii negatívne kontaminovaná.
Pri nešťastí zahynuli piloti Jozef Sagan, Pavel Gromovský, Peter Nemčík a palubný technik Slavomír Seman. Všetci patrili k najskúsenejším príslušníkom lz. Na základe záverov vyšetrovacej komisie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR za hlavnú príčinu katastrofy označili technický problém s indikátorom umelého horizontu. Ako Kelemen povedal, v záverečnej fáze letu, keď zistili, že pracujú s chybnou informáciou už bolo neskoro, aby výšku výcvikového letu upravili a bezpečne ho dokončili. K tomu ešte panovali zhoršené poveternostné podmienky.
(jj)
 

Vyberte región

mark